woensdag 13 december 2006

Taalprof overspeelt zijn hand?



Ik zal het maar ronduit zeggen: ik zit een beetje met een kater. Niet dat ik zielig wil doen, of verongelijkt, maar er ontglipt mij hier iets. Wat precies, daar kan ik niet meteen de vinger op leggen, maar ik merk dat het mij irriteert.


Wie niet geïnteresseerd is in de zielenroerselen van de taalprof moet vooral niet verder lezen, en zeker niet reageren. Ook zit ik niet echt te wachten op adhesiebetuigingen (die ik overigens in ander verband zeker waardeer), maar ik schrijf het even van me af. Kijken of ik het dan kwijt ben.


Ik raakte deze week ineens verzeild in twee discussies die mij niet helemaal lekker zitten. Eigen schuld, zou je zeggen (en terecht) maar goed: dat helpt niet echt. Het gaat natuurlijk om die discussie over die schoolregel "met wie/waarmee", en over een discussie die ik in een mailinglijst voerde toen ik als antwoord op een ontleedvraag beweerde dat "aan het koken zijn" naamwoordelijk gezegde was.


Nou gaat het me niet zozeer om die discussie zelf (die ik razend interessant vind), maar om de indruk dat ik hiermee mensen aan het verliezen ben. Ik probeer op deze website te laten zien hoe leuk de grammatica is, en op de een of andere manier krijg ik de indruk dat de discussie sommige mensen op hun zenuwen werkt. Ik zou alleen maar mijn gelijk proberen te halen, andere mensen beledigen of minachten, of (in die mailinglist) anderen lastigvallen met een persoonlijke hobby (ja, dat klopt eigenlijk wel!). Daardoor wordt eerder het beeld versterkt dat grammatica juist niet leuk is. Dát is niet de bedoeling!


Ik vind het niet erg om steeds te moeten benadrukken dat het mij niet erom gaat, mensen op hun taalgebruik te bekritiseren. Van mij mag je zeggen en schrijven wat je wilt. Ik heb het over grammatica, over al dan niet grammaticale regels, ook als het stijlvoorschriften betreft. Als ik die slecht beargumenteerd vind, signaleer ik dat. Soms welwillend en vriendelijk, bij andere gelegenheden wat steviger. Dat ligt er maar aan hoe ik het in heb.


Een apart probleem is waarschijnlijk dat ik probeer in gesprek te raken met docenten uit het middelbaar (en misschien wel lager) onderwijs. Geen kwaad woord daarover (over hen), en ik begrijp natuurlijk heel goed dat je in het onderwijs ook andere dan wetenschappelijke motieven hebt: je wilt graag een heldere ontleding, die je goed kunt uitleggen aan de leerlingen. Misschien vind je zelfs dat dit soort "academische discussies" niet thuishoren in de klaslokalen, en daar kan ik natuurlijk moeilijk bezwaar tegen maken (of het zou moeten zijn dat althans in het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs academische discussies juist wél op hun plaats zijn).


Ik vind het moeilijk om in deze discussies de argumenten goed tegen elkaar af te wegen. Sommige mensen trekken meteen een conclusie uit één overweging, en anderen merken een beetje wrevelig op dat dit toch allemaal nergens toe leidt of nergens voor nodig is. Dat ben ik uit de academische wereld niet gewend. Als ik iets beweer, staat dat in principe open voor discussie. Ik heb natuurlijk wel een mening, en een voorkeur op basis van de gegeven argumenten, en volgens mij ben je in een discussie verplicht om elk argument serieus te nemen en te proberen dat te weerleggen, maar zoals gezegd: ik merk dat dit op gespannen voet staat met het doel van mijn weblog, namelijk te laten zien dat je hier plezier aan kunt beleven. Dat het interessant is om erachter te komen waarom je een bepaalde constructie nou naamwoordelijk of werkwoordelijk zou noemen. Wat zijn geldige argumenten, welke argumenten zijn doorslaggevend (en waarom)?


Aan de andere kant constateer ik het volgende: ik ben al een aantal maanden geabonneerd op die docenten-mailinglijst en daar ontstaan zelden lange discussies. In dit geval tel ik al meer dan 50 bijdragen in drie dagen. Blijkbaar "leeft" het wel. Toch merken sommige leden op dat de mailinglijst "geteisterd" wordt door deze discussie. Dat was voor mij een reden om mijn bijdragen aan die discussie te beëindigen en te verplaatsen naar mijn weblog. Maar ook hier loop ik het gevaar, mensen te irriteren. Irriteren, niet prikkelen. Dat vind ik wel vervelend.

Ach, misschien heb ik gewoon een slechte week.

48 opmerkingen:

  1. Nog zo'n leuke opmerking uit die discussie op de mailing lijst: "Misschien was die 'mijn vader' wel aan 't koken omdat hij zich kwaad maakte over de manier waarop leerlingen op school moeten nadenken over taal. "Maar is 'van woede' ook een voorzetselvoorwerp", ga je je dan onwillekeurig afvragen; een meewerkend voorwerp is het zeker niet." Ik kan het toch niet nalaten om daarbij op te merken: "van woede" is een bijwoordelijke bepaling (van oorzaak).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Taalprof,
    Het was in de discussie via de mailinglijst niet zozeer de discussie die mij hinderde, maar de onoverzichtelijkheid ervan.
    Mijn mailbox gebruik ik voor communicatie met studenten. De afzonderlijke argumenten over die ene bewuste zin, die tussen allerlei andere mail met andere prioriteiten verzeild raakten, waren voor mij echt teveel van het goede. Ik ben op zo'n dag natuurlijk ook gewoon aan het werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Koen Van den Driessche13 december 2006 om 09:07

    Ik ben allerminst een grammaticakenner, en juist daarom beleef ik veel plezier aan uw blog. Uw niet dogmatische aanpak van zinsontleding kan zelfs ik begrijpen. De klassieke grammaticaboeken doen wel hun best om alles netjes uit te leggen maar als niet-taalkundige verzuip je algauw in de talloze concepten. Ik heb niet bepaald veel taalgevoel, maar probeer dit zo op mijn eentje een beetje te ontwikkelen, en... uw blog werkt daarbij erg stimulerend. Bedankt dus voor de interessante informatie en discussie. Ik hoop dat u zich niet laat ontmoedigen. Grammatica is heel fascinerend zoals u dat brengt.
    Wat de discussies betreffen, het is waar dat mensen blijkbaar snel heel emotioneel worden als aan hun taalvisie wordt geraakt. Ik ken het gevoel. Ooit maakten Nederlandse vrienden mij attent op de rare volgorde van voltooid deelwoorden, infinitieven etc. in de werkwoordelijke eindgroep(kunnen naar huis komen) die ik er als Vlaming op na houd (naast nog wat andere Belgicismen en vreemde constructies). Een vreemde woede overmande mij. Waarom werd ik toch zo boos? Ik heb er lang over nagedacht en denk dat taalgebruik en taalinzicht iets zeer ergs persoonlijk is dat we beschouwen als behorend tot ons territorium, en waar we niet zomaar laten aan prutsen. Maar we vinden het juist ontzettend geestig om ons met het taalinzicht van een ander te bemoeien. Gewoon elementaire drang naar uitbreiding van ons territorium.
    Als complete buitenstaander wilde ik ook even een postmodernistische opmerking maken bij de discussie over het naamwoordelijk of werkwoordelijk zijn van 'aan het koken zijn'. Zou het niet kunnen dat dit op twee manieren te begrijpen valt, en dat de schepper geen eenduidigheid heeft ingebouwd in het taalorgaan van de Nederlanders en de Vlamingen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @femke: ik snap het, en dat spijt me ook. Ik dacht: ik geef overal antwoord op, maar ik zag het onder mijn handen ontsporen en ik kon het niet meer stoppen. Dat was voor mij ook een van de overwegingen om binnen die mailinglijst niet meer te reageren (overigens zie ik nu nog mails binnenkomen van gistermiddag, en ik zie ook dat ik mijn laatste bijdrage, van gisteren 19:00 per ongeluk alleen naar Jaap Breuker heb gestuurd). Hier wordt het ook onoverzichtelijk, vrees ik, maar dat heb ik dan iets meer in de hand.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Koen Van den Driessche: dank voor je opbeurende woorden! Tja, ik weet ook niet wat de waarheid is in deze kwestie. Ik zie tot mijn verrassing dat in een groot aantal grammatica's gekozen wordt voor de ontleding werkwoordelijk gezegde. Ik zie wel dat dat gebeurt vanwege de betekenis (of misschien de overeenkomst met andere talen), maar wat nou precies de argumenten zijn blijft onduidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vorkbaard aait Taalprof :P
    Taalprof, misschien moet je een genest forum openen; daar zie je letterlijk de draad van de discussie lopen en is die makkelijker te volgen.
    Er is een bekende uitdrukking op het internet: "Arguing on the internet is like running in the Special Olympics - even if you win, you're still retarded."
    Het is een beetje inherent aan fora waar enthousiast gediscussieerd wordt. Trek het je niet aan en ga vooral verder want inhoudelijk is het machtig interessant! (Maar kijk eens of je je discussies niet kan 'nesten'.)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Vorkbaard: ja, dat is een goede suggestie. Volgens mij is dat op web-log.nl niet mogelijk. Misschien moet ik elders een eigen discussieforum opzetten, daar zit ik serieus over te denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Vorkbaard: jaja! Maar het is nog niet zover...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik draai nu al heel wat jaartjes mee op internet (voorheen professioneel) en heb heel wat discussies gezien. Zeker op mijn eigen forum (enzovoort.com). Daar kan het er soms hard aan toe gaan, ondanks dat je met spirituele mensen te maken hebt. Maar niets menselijks is de mens vreemd ;-)
    Op internet zeggen mensen eerder wat ze denken omdat het wat anoniemer is. Maar taaluitingen komen op internet ook anders over, omdat de nonverbale communicatie ontbreekt. Die nonverbale communicatie gaat de lezer zelf invullen, waardoor en dus spraakverwarringen ontstaan. En dan gaan die spraakverwarringen niet meer over de boodschap, maar over de boodschapper. In het bewuste mailinglijst voor docenten ontstaat nu ook zo iets. Men ageert niet meer op beargumentatie, maar op de Taalprof zelf. Dit gebeurt op een verhullende manier. Het is niet verwonderlijk, want Taalprof profileert zich (of men beschouwt hem als dusdanig zo) als een autoriteit op grammaticaalgebied.
    Taalprof: ik lees jouw bijdragen graag, ookal ben ik een docent Nederlands op een vmbo-school ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Taalprof,
    Houd vol! Je weblog is fantastisch en dient vele doelen. De 'aan-het-kwestie' zal velen nog jarenlang heugen. Ik vind dat mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Jeroen: jij ook hartelijk dank voor je bemoedigende woorden! Wat je zegt komt een beetje neer op "hoge bomen vangen veel wind". Ja, dat is waar. Maar ik zie ook wel in dat die mailing lijst niet zo'n geschikt platform voor een dergelijke discussie is, omdat die zo inbreekt in de mailboxen van de leden.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @Jaap Breukel: jij ook dank! (en nog mijn excuses dat ik in mijn laatste bijdrage aan de mailing list jouw naam abusievelijk spelde als "Breuker"; de mail was weg voordat ik het zag)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @Taalprof
    Een maillijst is totaal niet geschikt om goed te discussiëren. Het overzicht is weg doordat men van alle kanten zich in de discussie mengt. Al die reacties krijg je dan in je electronische postbus en dan moet je zelf uitzoeken hoe de discussie in elkaar steekt. Een forum is beter geschikt om discussies op te voeren. Er is nog geen speciaal forum over de Nederlandse taal. Ik weet ook niet of er behoefte aan is.
    Een forumpje bouwen is trouwens zo gedaan. Ik draai er tenminste mijn hand niet voor om ;P

    BeantwoordenVerwijderen
  14. @jeroen: ik ben het helemaal met jou (en Vorkbaard) eens dat een discussieforum geschikter is voor discussie (misschien is een Wiki nog een derde optie). Er bestaat al een forum nltaal.nl (in de Google discussieforums), maar dat vind ik eerlijk gezegd ook niet altijd overzichtelijk. Andere forums (zoals web-log.nl of lerarenforum.be) zijn beter gestructureerd, maar hebben weer geen geneste discussie (je haakt in op een draad en dan is het vanaf daar een reeks). Ik heb niet gekeken of phpBB (dat is toch de meest gebruikte, niet?) die functionaliteit biedt. Wat zou jij aanraden?
    Ik moet het dan natuurlijk ook nog ergens neerzetten. Ken jij providers die het hosten, of ben ik dan aangewezen op een eigen website?)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Persoonlijk vind ik http://www.punt.nl erg overzichtelijk en flexibel. Het probleem met web-log.nl is dat je niet goed kunt zien wie wat schrijft. Dat komt door de tekst tussen die twee lijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Marijke: ja, dat is wel hinderlijk, dat ben ik met je eens! Ik hoop dat er nog eens een mogelijkheid komt om dat te veranderen.
    Als het gaat om de mogelijkheden tot "geneste discussie", waarbij je dus in een soort boompje kunt zien wie op wie reageert, zie ik niet zoveel verschillen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. @Taalprof
    Je schrijft: "Ik moet het dan natuurlijk ook nog ergens neerzetten. Ken jij providers die het hosten, of ben ik dan aangewezen op een eigen website?)
    "
    Forumsoftware dat werkt met "geneste threads", zijn er niet zoveel. Bovendien vind ik die juist niet goed leesbaar.
    Er zijn op internet verschillende aanbieders van forumsoftware in combinatie met serverruimte. Meeste zijn gratis, maar dan krijgt de lezer een hoop reclame voor zijn of haar kiezen.
    Ikzelf ben erg gecharmeerd van het Webwizforum. Dat gebruik ik dus ook voor mijn spiritueel forum. Zie daarvoor de link: www.enzovoort.com. Het standaardscript heb ik een beetje aangepast. Dat voordeel heb je als je een forum in eigen beheer hebt.
    Per jaar ben ik 100 euro aan serverruimte en domeinnaam kwijt, maar doordat ik reclame op mijn site heb, verdien ik dat weer ruim terug (150 euro reclame-inkomsten).

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @taalprof/Jeroen: Voor wat betreft de webruimte, dat zal het probleem/geld niet zijn. Wat echter wel lastig kan gaan worden is om een stuk forumsoftware te vinden dat aan de eisen voldoet (welke eisen?) en dat binnen normale licentieprijzen blijft (of natuurlijk gratis is).
    Zelf ben ik geen fan van phpBB. Dat is inderdaad gratis en het meest gebruikt, maar juist omdat het veelgebruikt is en de programmacode openbaar is, is het des te simpeler in te breken in de database. Dat lijkt me niet de bedoeling.
    Een gratis forum biedt meestal voldoende functionaliteit. Als iemand, zoals Jeroen dus :), goeie ervaringen heeft met een gratis softwarepakket lijkt me dat de moeite waard.
    Eventueel kan ik met hosting wel iets regelen.
    @Jeroen: Draait WWF op MySQL?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Taalprof, een vriend van me heeft een webhostingbedrijfje en weet veel van dit soort software. Zelf ben ik systeem-/netwerkbeheerder en ik wil je ook wel (kosteloos) helpen bij het opzetten van een dergelijk systeem.
    Ik heb ook geneste fora geschreven maar dat is in ASP; PHP is makkelijker een host voor te vinden. (Hoe ontleed je die laatste bijzin eigenlijk?) Eventueel wil ik je de source wel geven, maar dan moet je er dus een host voor ASP voor zien te vinden.
    Als je een open source-forum gebruikt, heb je er alleen een LAMP-host (Linux, Apache, MySQL en PHP) voor nodig en die heb je al vanaf drie tientjes per jaar.
    Mocht je van mijn aanbod gebruik willen maken dan moet je wel een manier vinden om anoniem te blijven, iets met blinddoeken, bestelbusjes en gewapende mannen, want de identiteit van de Taalprof moet natuurlijk uiterst geheim blijven :P

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @Jelrik en Jeroen, waarschijnlijk hebben jullie meer ervaring met fora hosten. Ik ben een beetje allround en hoewel ik me niet voor kan stellen dat het erg moeilijk is, zijn fora niet mijn specialiteit. Die van jullie wellicht wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. @Vorkbaard: Ik ben allround webdeveloper, toegelegd op de wereld der afgeschermde applicaties met een duidelijk toegangsbeleid. Daarbij studeer ik nog ;).
    Ik ben zeker geen forumexpert, maar 'k heb er genoeg ervaring mee. Het opzetten van e.e.a. zal zo te zien zeker geen probleem zijn. Wie weet wil een hostingbedrijf de taalprof sponsoren, lijkt me geen ondenkbaar iets.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Oh, en ik ben óók nog fan van geblindeerde busjes en gewapende mannen :).

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Oh, en ik ben óók nog fan van geblindeerde busjes en gewapende mannen :).

    BeantwoordenVerwijderen
  24. > Oh, en ik ben óók nog fan van geblindeerde busjes en gewapende mannen :).
    We have a winner.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. > Oh, en ik ben óók nog fan van geblindeerde busjes en gewapende mannen :).
    I love it when a plan comes together :q

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Laat ik daar nu net toevallig van de week aan zitten te denken. Een taalforum. Onderweg van werk naar huis zag ik het al helemaal formu, eeh voor me. Een groot, maar helder en duidelijk forum met allerlei verschillende subfora handelend over alle aspecten van de taal. Spelling, grammatica, ethymologie, vertaalkwesties, andere talen, etc. etc. En daarbinnen natuurlijk weer de afzonderlijke subsubfora handelend over één bepaald onderwerp van bijvoorbeeld de grammatica. Zodoende krijg je mooie rechtlijnige discussies gaande over één bepaald vast omkaderd onderwerp. Daarbij mag natuulijk, zoals het een goed gemodereerd forum betaamd, niet afgeweken worden van het onderwerp der discussie, want dan heet het off-topic, en dat is taboe in forumland. Ook te veel verwijzingen naar andere topics is verboden, want dat heet crossposten en ook dat komt de duidelijkheid van de discussie niet ten goede.
    Uiteraard moet er een compleet reglement worden opgesteld waar iedere bezoeker van het forum zich aan heeft te houden en doet men dit niet dan zijn de rapen gaar.
    Nee, ik vind het echt een strak plan. Wordt vast heel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Overigens wel leuk dat een in zak en as zittende taalprof met een op zich leuk plan weer helemaal opgebeurd kan worden.
    Maar het was wel helemaal off-topic, en dat mag dus op het toekomstige forum niet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  28. @Jelrik
    Je schreef: "Draait WWF op MySQL". WWF is geschreven in ASP en kan op overweg met MySQL.
    Na mijn studie Nederlands heb ik jarenlang in de ICT gezeten, waarbij ik ook een tijdlang als asp-ontwikkelaar heb gewerkt. Mijn vookeur voor asp is dus niet helemaal arbitrair ;-)
    Als er echt een forum opgestart gaat worden, dan wil ik wel meehelpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. @Vorkbaard
    Je schreef: "Wie werpen zich op als moderators?"
    Jij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ik werp mijzelve op als mod :). Referenties nodig?
    @Martijn: En natuurlijk een apart subforum voor de discussies die de taalprof losmaakt.
    Maar het lijkt me een goed idee om zoiets op te gaan zetten. Krijgen we vast wel ergens subsidie voor.
    @Jeroen: Ah, een ASP'er. Ik ben PHP'er in hart en nieren :).

    BeantwoordenVerwijderen
  31. @Jeroen, Vorkbaard, Martijn, Jelrik: hartelijk dank voor deze inspirerende discussie! Je zult het niet geloven, maar ik ben al een tijdje bezig met deze gedachte. Eigenlijk heb ik het zo gepland dat ik mij daar in de eerste helft van het komend jaar eens verder in ga verdiepen. Op dit moment heb ik het nog even erg druk met andere zaken (IJzeren Rooster), maar ik kom hier zeker binnenkort op terug!
    Wat ik zo'n beetje in mijn hoofd heb zou ook ruimte moeten bieden tot het gestructureerd aanbieden van "content": grammaticale uitleg, info, voorbeelden. Naast de mogelijkheid tot discussie. Ik heb zelfs contacten met de mensen van de ANS om (een deel van) die content hiervoor in te zetten.
    Het zou dus een soort "forum-plus" moeten worden, waar ik ook nog andere ideeën voor heb, die ik t.z.t. graag met jullie wil bespreken.
    Een van de dingen op mijn "randvoorwaardenlijstje" is dat ik een zekere mate van platformonafhankelijkheid zou willen hebben. De inhoud zou open-source moeten zijn (bijvoorbeeld xml-gebaseerd), zodat een migratie naar een eventueel ander platform in de toekomst niet al te lastig is. Ik heb uit het verleden slechte ervaringen met gesloten databases waaruit ik later met veel moeite de inhoud moest extraheren.
    Ik denk inderdaad dat daar iets moois van te maken is, misscien niet meteen zo groot als jullie het voor je zien, maar het visionaire perspectief spreekt me wel aan! In januari verder?

    BeantwoordenVerwijderen
  32. @taalprof: Ik ben benieuwd!
    De meerwaarde van (iets als) xml boven een database zie ik niet. xml zal ook altijd gelezen moeten worden en worden geïnterpreteerd, net als dat met een database moet gebeuren. Maar daar ga ik graag met je over in discussie (misschien kan ik eens iets winnen, op dit gebied ;) ).

    BeantwoordenVerwijderen
  33. @jelrik: ik gun je graag de overwinning ;-) Het hoeft voor mij echt geen xml te zijn, ik zeg maar wat. Als ik de content maar uit de database kan plukken op het moment dat de software een kant uitgaat die we niet willen, of door andere ontwikkelingen wordt ingehaald (zie b.v. WordPerfect).

    BeantwoordenVerwijderen
  34. @taalprof e.a.
    Als er echt serieus over nagedacht wordt, en dat lijkt het geval te zijn, geef ik (anders dan mijn eerdere cynische reactie doet vermoeden) dit idee een kans.
    Ik heb echter wel een paar vragen aan de taalprof.
    Dacht u aan een forum uitsluitend over grammatica, of over alle aspecten van de (Nederlandse taal)? Of wilt u een compleet forum over alles wat met taal te maken heeft, d.w.z. inclusief een sectie voor bijv. de puzzelaars of de tolken/vertalers. In het laatste geval zal de software ook bijvoorbeeld cyrillische teksten en aziatische beeldschriftkarakters moeten kunnen weergeven zodat men niet alleen maar vierkantjes of blokjes ziet.
    Heeft u ook al nagedacht over samenwerking met andere organisaties dan het ANS, bijvoorbeeld de Taalunie (subsidies) of OnzeTaal. Ook van Dale kon wel eens geïnteresseerd zijn.
    Mag je spelvouten maken op het forum?
    Dit zijn nog maar enkele van de vragen die ik stel bij het idee van een taalforum, maar om deze discussie overzichtelijk te houden hou ik het voorlopig hierbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. En zulks is, zoals gezegd, allemaal van zorg zodra er meer tijd is bij ons allen en niet in het minst de taalprof.
    Laat ons in januari verder verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. @ Jelrik Dat zal best. Dat belet mij niet om deze vragen stellen. Dit onderwerp maakt mij nieuwsgierig, temeer omdat ik dus zelf ook recent op het idee kwam.
    Maar zoals ik in mijn eerste reactie al liet blijken pas ik voor het hele idee als dit de teneur wordt. Oftewel, ik zou eens graag een forum zien waarop gediscussieerd wordt zoals men dat ook in het echte leven doet. Dus niet over één onderwerp en alle andere zaken taboe verklaren, zo gaat een normale discussie namelijk ook niet. En geen ingrijpen door moderators wanneer iemand net even iets anders schrijft dan een ander zou willen.
    Ik zal misschien best op de zaken vooruit lopen, dat staat me niet in de weg om te vragen naar de concretie van de taalprof zijn plannen. Of hij daar in Januari of desnoods pas in 2013 verder mee wil gaan doet niet ter zake.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. en nodigt jou niet uit om mij het zwijgen op te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Tja, ik ben geen regelmatige lezer maar u doet boeiend werk. U argumenteert ook sterk. Maar vermoedelijk is een eenduidig antwoord inzake taal nooit echt mogelijk...
    Maar inderdaad een forumformule is misschien een goeie. U kent misschien Lydbury Grammar Clinic : schitterende site, forum eigenlijk,waar ik al altijd heel goeie antwoorden kreeg - met enige discussie erbij soms maar dat is al eens verrijkend.
    Hetzelfde vond ik bij About.com voor Duits. Wat minder bezocht maar met een aantal 'stervige' deskundigen, vind ik...
    'Niet versagen', heet het in Vlaanderen...

    BeantwoordenVerwijderen
  39. @Martijn: eerlijk gezegd lijkt wat ik in mijn hoofd had meer op een supportforum dan op een discussieforum. Ik bezoek regelmatig supportfora, waar een aantal moderatoren (en ervaren gebruikers) antwoord geven op vragen en oplossingen of tips voor problemen. De moderatoren verplaatsen ook soms discussiedraden naar andere rubrieken als ze vinden dat het daar meer op zijn plaats is. In veel van die fora zitten ook wel discussiehoeken waar de moderatoren niet of nauwelijks ingrijpen.
    Echter, ik wil ook wel vaste stukjes informatie aanbieden. In die supportfora zijn dat vaak FAQs of "Stickies", maar ik weet niet of dat zo geschikt is.
    Ik heb ook al zitten kijken naar Wiki's (maar daar vind ik de discussie weer onduidelijk), of Virtual Communities (zoals EGGS), maar ook daar zie ik geen voorbeelden met alle functionaliteit die ik zou willen.
    Kortom: ik heb op dit moment meer vage ideeën dan concrete software die mij in alle opzichten aanspreekt. Wel denk ik dat je op een gegeven moment gewoon moet beginnen en zien waar het schip strandt. De enige voorwaarde die ik dan zou stellen is dat ik de inhoud makkelijk kan overhevelen naar iets anders als later blijkt dat dat beter is.
    Ik heb op dit moment zeker geen plannen om de hele taalwetenschap te bestrijken. Dat lijkt me (nog) te ambitieus.
    Zo'n heel algemeen discussieforum is natuurlijk al nltaal. Met geneste discussie en zonder veel moderatie. Maar telkens als ik daar even heb rondgekeken merk ik dat ik het overzicht verlies, discussies alle kanten op zie gaan, en ik vind het heel moeilijk om daar steeds de krenten uit te pikken die mij boeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. @Jan Glorieux: Dank voor deze verwijzingen. Die Lydbury Grammar Clinic ziet er fraai uit. Zo te zien phpBB, stevig gemodereerd inderdaad. Wat ik daar een beetje mis is waar die german.about.com weer sterk in is: gestructureerd aangeboden informatie. Die zoekfunctie van het supportforum is daarvoor niet voldoende (je moet eens zoeken op de frase "on the move"). Bij german.about.com zie ik zo gauw weinig interactiviteit. Dat lijkt toch meer een "educational repository" (waar niets mis mee is, natuurlijk!). Al met al inspirerende links!

    BeantwoordenVerwijderen
  41. @Martijn: ik ben nog niet met de Taalunie hierover in gesprek, maar ik ga dat zeker doen. De Taalunie heeft ook een groot subsidieprogramma voor taal- en spraaktechnologie, en ik zie daar wat dit betreft misschien ook wel mogelijkheden. Maar dan moet er nog iets wetenschappelijks bij. Wat ik daarover in mijn hoofd heb, houd ik nog even voor me.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. @taalprof
    Bedankt voor dit verhelderende antwoord. Ik ben benieuwd naar wat er komen gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Lydbury Grammar Clinic maakt gebruik van WebWiz forums, waar ik grote fan van ben. Het is zeer complete forumsoftware met heel veel mogelijkheden, zoals subforums, sticky's etc. Het is ook heel gemakkelijk op te zetten en te onderhouden. Ikzelf gebruik het al 4 jaar naar tevredenheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  44. @Jeroen: ik zie het. Ik heb even op de site van WebWiz gekeken, en het ziet er inderdaad interessant uit! Dat ga ik over een week (of twee) eens goed bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Taalprof, als dit ("...maar ik ga dat zeker doen. De Taalunie heeft ook een groot subsidieprogramma voor taal- en spraaktechnologie, en ik zie daar wat dit betreft misschien ook wel mogelijkheden. Maar dan moet er nog iets wetenschappelijks bij. Wat ik daarover in mijn hoofd heb, houd ik nog even voor me...) wat concreter is geworden, zou je me daar dan meer van willen laten weten? Ik heb daar dan misschien wat aan bij te dragen op het vlak van platform-onafhankeljk en 'publicatie-vorm-onafhankelijk'.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. @Jos van Liempd: Ik kom hier nog op terug. Beloofd is beloofd.

    BeantwoordenVerwijderen