zaterdag 5 augustus 2006

Taalprof ontmaskerd?

Er doen de laatste tijd steeds meer geruchten de ronde dat de ware identiteit van de Taalprof aan het licht zou zijn gekomen. Te verwachten valt, dat er binnenkort in de media berichten zullen verschijnen waarin personen met naam en toenaam als de Taalprof worden aangewezen.

De Taalprof heeft zelfs vernomen dat er lieden zijn die zich voor hem uitgeven en emails sturen naar webmasters met het verzoek om een link naar het Taalprof-weblog op hun site op te nemen. Ook zouden sommige publiciteitsgeile wetenschappers, geconfronteerd met de vraag "Ben jij niet die Taalprof?" volmondig "ja" hebben geantwoord (wat bij deze vraag natuurlijk alles kan betekenen), of met een geheimzinnig glimlachje sterk suggereren dat deze veronderstelling in de roos is. Bedenk dat psychiatrische zorginstellingen vol zitten met mensen die zo in de war zijn dat ze menen dat ze Elvis zijn, of Napoleon, of nog erger.

Je moet wel met een aandoenlijke portie goedgelovigheid behept zijn om dat allemaal zomaar aan te nemen. Waarom zou iemand, wiens missie geheel afhangt van zijn geheime identiteit, daar zo openlijk mee te koop lopen? Waar zijn de bewijzen? "Ja maar, wij herkennen hem van zijn foto!" Komt er dan niemand op het idee dat iemand die anoniem wil blijven natuurlijk niet zijn eigen foto publiceert, maar juist een willekeurige
kop uitkiest, liefst met een onopvallend uiterlijk en een ietwat sullige oogopslag, en die boven zijn weblog zet? Waar schrijft de Taalprof trouwens dat hij dat is, op die foto? En is de Taalprof wel een "hij"? Is de Taalprof soms een aantal mensen en is deze log een verborgen hint?

De waarheid is, dat de Taalprof altijd zal liegen over zijn ware identiteit. Je kunt dus met een gerust hart iedereen wantrouwen die beweert dat hijzelf de Taalprof is. Het zijn de personen die het ontkennen, die je in de gaten moet houden! Er is maar één manier om de Taalprof te herkennen, en dat is om hem in actie te zien. Maar dat is nog nooit iemand gelukt. De Taalprof beweegt zich in de virtuele wereld van het internet, waar niets is wat het lijkt en personen even snel verdwijnen als ze ineens opduiken.

Wie goed kijkt, ziet diep in de vaderlandse geschiedenis al sporen van de Taalprof. Hij kan zich eeuwenlang slapend houden, maar steeds als het te gortig wordt, dan duikt hij weer op, in verschillende gedaanten. En ineens is hij weer verdwenen. Niemand weet waar hij vandaan komt of wat zijn doel is. Nu is hij
weer opgedoken in cyberspace, maar voor hoelang?

Al die speculaties over wie hij is en waarheen hij op weg is, daar lacht de Taalprof om. Hij schudt ze als regendruppels van zijn jas, en wandelt onverstoorbaar verder, op weg naar de volgende grammaticale ramp. Waarom? Zou je het geloven als ik het vertelde?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten