maandag 23 januari 2012

Je kunt het niet vaak genoeg zeggen

 Minister van Onderwijs Van Bijsterveldt twitterde zojuist: hoogbegaafden zijn van grote waarde voor onze samenleving. Een waar woord. Daar zal niet iedereen het meteen mee oneens zijn. Vooral niet de mensen die zich afvragen wat hoogbegaafdheid precies is en hoe het bepaald wordt.


Hoogbegaafdheid, dat is een bovengemiddelde beheersing van een verzameling van vaardigheden. Wat voor vaardigheden zijn dat? Wel, dat zijn precies de vaardigheden die van grote waarde zijn voor onze samenleving. In hoogbegaafdheidsmetingen zit vast geen vaardigheid die bestaat uit het zo snel mogelijk naar binnen stouwen van frikadellen, of het zorgvuldig inbrengen van een met heroïne gevulde injectienaald in je eigen arm.

Wie hoog scoort op een hoogbegaafdheidstest beheerst dus in bovengemiddelde mate de vaardigheden die van grote waarde zijn voor onze samenleving. De minister beweert dus dat mensen die in hoge mate vaardigheden beheersen die van grote waarde zijn voor onze samenleving, van grote waarde zijn voor onze samenleving. Uh huh.

In feite bevestigt de minister met haar uitspraak dus alleen de meetmethode. Als hoogbegaafden inderdaad van grote waarde zijn voor onze samenleving, dan is die hoogbegaafdheid dus goed gemeten. Helaas is dit vast niet wat de minister had willen zeggen. Zij heeft ongetwijfeld de intentie gehad om te suggereren dat zij aandacht heeft voor de hoogbegaafden, en dat het door haar gesubsidieerde onderwijs die hoogbegaafdheid opkweekt.

Overigens is die aandacht wel loffelijk, al zou je ook kunnen denken dat alle leerlingen het onderwijs verdienen dat past bij hun mogelijkheden. Dat lijkt me namelijk in het woord samenleving opgesloten.

2 opmerkingen:

  1. Het lijkt inderdaad verdacht veel op een cirkel, maar het is echt niet waar dat in de definitie van hoogbegaafdheid naar de waarde van 's persoons begaafdheden voor de samenleving wordt gerefereerd. Het gaat om begaafdheid in het tamelijk algemeen - zie bv. http://www.lich.nl/lich2/site.php?domein=ouders&p=wat_is_hoogbegaafd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Reinier Post: Ik wil best toegeven dat ik het allemaal wat zwaar aanzet, maar ik wijs erop dat alle criteria, ook in de verwijzing die je geeft, in wezen succesfactoren zijn. En dat succes is in twee van de drie gevallen (doorzettingsvermogen en creativiteit) sterk gerelateerd aan hoe je met je omgeving omgaat.

    BeantwoordenVerwijderen