zaterdag 14 november 2009

Taalprof klapt uit Schoolvak Nederlands

Om zijn nominatie voor de Dutch Bloggies 2009 in de categorie Onderwijs waar te maken, komt de taalprof ook wel eens op een conferentie. Gisteren was hij in Den Haag, op de conferentie Het Schoolvak Nederlands, waar hij de hand wist te leggen op een interessante powerpointpresentatie over grammaticaonderwijs.


Door verschillende conferentiedeelnemers daartoe aangespoord, maar in alle eerlijkheid tegenover de mensen die niet geregistreerd hebben, stelt de taalprof deze presentatie beschikbaar, met een kleine drempel.


Vul in onderstaand invoerveld de code in van het lokaal waar de betreffende presentatie gehouden werd. Code zonder spaties of leestekens, en letters in hoofdletters. Klik dan op de downloadknop. Mocht het niet lukken, neem dan contact op via e-mail.9 opmerkingen:

 1. Moeten vakbroeders die afwezig waren nu verstoken blijven van je inzichten, taalprof? De strijd tegen het Grammaticale Onbenul mag toch niet door economische belangen worden gehinderd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Henk: Een goede powerpointpresentatie is waardeloos zonder de bijbehorende lezing. En dit was een goede (;-), dus alleen zinvol voor mensen die erbij waren. Een ondoordacht in de publieke ruimte vrijgegeven halffabrikaat speelt het Grammaticale Onbenul juist in de kaart!
  Maar wees gerust: de taalprof doet niets liever dan zijn ideeën delen met vakbroeders (en -zusters natuurlijk), alsmede met hen die dat willen worden. Dat wordt wel bewezen door de plusminus 350 artikelen en pakweg 2500 antwoorden op vragen op zijn weblog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste taalprof
  Wat een verademing, wat een eruditie! Na een namiddag waarin ik me voortdurend ergerde aan de oppervlakkgheid van andere sprekers kwam u (geen jij: dat voornaamwoord wordt immers te vaak misbruikt)! En inderdaad, aanwezigheid tijdens de sessie is een voorwaarde om de hele presentatie volledig te kunnen smaken. Hier hadden de afwezigen ongelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Taalprof
  Mag ik u nogmaals bedanken voor de verrijkende toedracht. U duwt niet alleen op de pijlijke plek van ons grammaticaonderwijs, maar biedt ook meteen een pleistertje aan. U zegt op een heldere manier wat velen al een tijd aanvoelen en geeft er meteen enkele inspirerende oplossingen bij. Hebt u hier eigenlijk al iets over gepubliceerd? Dan hoor ik graag waar!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Taalprof
  O wat voel ik me verstoken van uw grammaticale wijsheid! Oei en ai! Dat doet pijn, recht in het hart te voelen wat je gemist hebt. Te moeten beseffen dat nét die wijsheid niet me je wordt gedeeld, in die echte, democratische 2.0-geest ... Ik schaar me dus helemaal aan de zijde van Henk.
  Zo graag had ik me voor HSN ingeschreven, maar het kon echt niet dit jaar. Nochtans zou ik me een 'trouwe HSN-fan' noemen... Kijkt u gerust na in de HSN-verslagboeken vanaf de jaren 90 - ik ben daarin zo nu en dan aanwezig als spreker (stroom literatuur, literair lezen).
  Nu ja, ik hou al op met lamenteren. Respect, hoor, voor uw keuze! U deelt immers wat u wenst te delen en met wie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Taalprof
  Excuus, een t vergeten: 'niet met je wordt gedeeld' (op de vierde regel).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @janien: Nou maak je het groter dan het is. Het gaat hier om een ondersteunende powerpointpresentatie bij een lezing. Zonder die lezing is daar echt weinig mee te beginnen. Zoals ik al tegen Henk zei: ik deel heus wel wat ik allemaal vind en denk met de hele webgemeenschap. En geloof maar niet dat ik op HSN wezenlijk andere dingen zou beweren dan hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Taalprof, zeg je tegen studenten aan de p.a.: "Koppen dicht?" als ze naar je lezing komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Henk: Ik zou het niet durven, om voor de hand liggende redenen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen