maandag 2 november 2009

Taalprof toch weer op longlist

Het vorig jaar klaagde de jury van de Dutch Bloggies 2008 in haar rapport over het beste weblog in de categorie Onderwijs al over het belegen karakter van de onderwijsblogs. De jeugd was nagenoeg afwezig, stelde ze, en de taalprof, die wel op de shortlijst stond, werd tussen neus en lippen getypeerd als een blog dat "ons op de vingers [tikt] als de d's en t's niet kloppen."


De taalprof had zich dit jaar dan ook al verzoend met een plaats in de anonimiteit, even een jaartje geen nominaties, geen slapeloze nachten van zou het toch nog gebeuren. Maar wat blijkt? Voor de Dutch Bloggies 2009 staat hij er gewoon weer bij. Weer een jaar bejaarder dan in 2008, maar blijkbaar nog niet afgeschreven. Kansloos, uiteraard, want er zijn betere en bredere weblogs over onderwijs, en de taalprof is bewust een one issue weblog, maar elke nominatie is meegenomen. Bij de beste tien, zullen we maar weer zeggen, want het heet wel een longlist, maar er staan maar tien weblogs op. En er zijn er vast veel meer dan tien.


12 opmerkingen:

 1. @Ben: ...schrijft de winnaar van het vorig jaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @taalprof: ik had het niet over mijn weblog. En ik won in de categorie persoonlijk, niet in onderwijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Ben: ja snap ik wel. Het was als een compliment bedoeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd, Taalprof! Het is u gegund!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Prof,
  Kun je iets over het gebruik van koppeltekens '-' schrijven?
  In je berichtje schreef je bijvoorbeeld: 'Bij de beste tien, zullen we maar weer zeggen, want het heet wel een longlist, maar er staan maar tien weblogs op.' Daar dacht ik: een koppelteken zou hier best mooi geweest zijn, maar of dat ook in het Nederlands gebruikelijk is/mag/kan?
  In het Duits zou het teken in dit gevalo een 'gedachtenteken' heten, vind ik een prachtige term: 'Bij de beste tien, zullen we maar weer zeggen - want het heet wel een longlist, maar er staan maar tien weblogs op.'
  Hartelijke groet van
  james

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @james: In het Nederlands heet wat jij hier bedoelt een "gedachtestreepje." Ik geloof niet dat daar officiƫle regels voor bestaan. Maar ja, spelling...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ;) Daar was ik al bang voor, de verbinding met spelling...
  Ok, ok, laten we de spelling spelling - maar wat zeg je van mijn voorstel? Ik vond de zin een beetje hobbelen.
  groet, james

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @james: Ja, je hebt gelijk, de zin hobbelt een beetje. Vind ik ook wel charmant eigenlijk. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik geen fan ben van een enkel gedachtestreepje. Ik geloof niet dat ik dat ooit gebruik. Wel een tussenwerpsel tussen gedachtestreepjes.
  Als ik er iets aan zou moeten doen (zonder de volgorde te veranderen) zou ik geloof ik liever komma's weghalen: Bij de beste tien zullen we maar weer zeggen, want het heet wel een longlist maar er staan maar tien weblogs op.
  Misschien is het ook een kwestie van smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 'Tuurlijk, ik bedoelde ook niet dat het fout zou zijn.
  En ik kan me bij 'charmant' ook iets voorstellen, wat je daarmee bedoelt - de zin zonder komma's komt een stuk droger over. Het knipooggevoel is een beetje weg dan.
  Met mijn gedachtenstreepje-versie is er nog net vind ik, maar het hobbelen heeft inderdaad iets... charmants ;).
  Tot de volgende keer, james.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. laatste zin woordje vergeten: '...is het er nog net...'

  BeantwoordenVerwijderen