donderdag 2 februari 2012

De taalnorm klopt nooit

Veel mensen schijnen te denken dat de taalnorm in overeenstemming moet zijn met het taalgevoel van de meerderheid van de taalgemeenschap. Taalnormaanhangers verzetten zich tegen deze gedachte. Ze hebben gelijk.

Ik heb het al vaker gezegd: als de norm gelijk was aan het taalgevoel, dan was hij nergens voor nodig. Misschien scherper gezegd: dan bestond hij niet. Immers, het heeft weinig zin om taalgebruikers als verplicht voor te houden wat ze toch al doen. Die norm zou hooguit bij het onderwijs aan anderstaligen een rol kunnen spelen.

Dat is natuurlijk een extreme situatie: in werkelijkheid zul je altijd taalregels hebben die maar door een deel van de taalgemeenschap als onnatuurlijk worden ervaren, terwijl een ander deel vindt dat het om heel natuurlijke regels gaat. Dat mag zo zijn, maar dan kun je nog constateren dat het belang van de norm afneemt naarmate minder mensen hem overtreden. En dus toeneemt naarmate meer mensen hem overtreden. Nog anders gezegd: hoe meer mensen de norm onnatuurlijk vinden, des te belangrijker wordt hij, omdat het voor de taalgemeenschap moeilijker wordt om hem te handhaven.

Het mag dan op het eerste gezicht een loffelijk streven lijken om de norm zo veel mogelijk te laten aansluiten op het taalgevoel, lukken zal dit nooit.

Hetzelfde geldt voor de verhouding tussen de taalnorm en de taalwerkelijkheid (de taal die wij concreet produceren). Ook daar vind je die noodzakelijke ongelijkheid: als de norm gelijk zou zijn aan de werkelijkheid, was hij daarmee meteen verdwenen.

Hiermee is natuurlijk niets gezegd ten voordele of ten nadele van de norm (of specifieke regels daaruit). Of je de norm een goede zaak vindt is een andere discussie. Maar hij wijkt in elk geval noodzakelijkerwijs af van het taalgevoel.

2 opmerkingen:

  1. Ik begrijp hieruit dat de taalnorm zou 'kloppen' als hij in overeenstemming was met het taalgevoel van de meerderheid van de taalgemeenschap of zelfs met de taalwerkelijkheid. Wat klopt hier niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Diederik: mensen hebben volgens mij inderdaad het idee dat de taalnorm "klopt" als hij in overeenstemming is met (of, zwakker uitgedrukt, aansluit bij) het taalgevoel van de meerderheid. Maar zo bezien kan de taalnorm dus nooit "kloppen." Evenmin als de taalwerkelijkheid klopt. Of het taalgevoel. Het ligt er maar aan welk perspectief je kiest, maar geen van de drie (taalnorm, taalgevoel en taalwerkelijkheid) kloppen met elkaar. En wel noodzakelijkerwijs.

    BeantwoordenVerwijderen