vrijdag 1 januari 2010

Taalpuristen Taalzuurpruim 2009

Onder matige belangstelling werd gisteravond in zaal De Bierhoeve in Arendonk (B) onder toeziend oog van notaris drs. Fijnvandraat uit Baarle-Nassau de uitslag vastgesteld van de verkiezing van de Taalzuurpruim van het jaar 2009. De titel werd in de wacht gesleept door het weblog taalpuristen.web-log.nl, dat van de bijna 500 uitgebrachte stemmen er 188 verzamelde. Goede tweede werd irritaal.web-log.nl, dat 149 stemmen kreeg. Slechts 59 stemmers kozen voor het organiserende weblog taalprof.web-log.nl, terwijl de overige genomineerden (spatiegebruik, copytijgers en stichtingnederlands) op 34 en 32 stemmen bleven steken.


Geheel naar verwachting overheerste bij de deelnemers de ontevredenheid.
De taalpuristen grepen hun verkiezing zelfs aan om de azijnfles definitief in de wilgen te hangen. "Wij hadden het al een tijdje gehad met dat gezeur, maar nu valt er voor ons helemaal niets meer te halen," zo merkte een van hen mismoedig op. "Zo'n titel is dan wel enigszins een kroon op je werk, maar de taalfouten gaan gewoon door. Daar hebben we maar bitter weinig aan kunnen doen. Op een gegeven moment begonnen we zelfs minder streng te worden om maar het gevoel te krijgen dat we er iets toe deden. Dan is het eind zoek natuurlijk."


Ook runner-up Ben van Balen van irritaal.web-log.nl was not amused: "Dit is heel irritant. Ik denk dat ik mijn irrischaal moet herijken, want ik kom op deze manier boven de 10 uit. Ik was eigenlijk alleen gewend aan winnen, dat klopt, en dat is ook niet alles maar dit doet echt pijn. Het is wel jammer dat bezoekers van boekhandels, slagerijen en supermarkten niet konden meestemmen, dat had me zeker die 40 stemmen opgeleverd die ik nodig had."


De organiserende taalprof beschouwde de resultaten kritisch: "Ik had eigenlijk gedacht een soort anti-verkiezing op te stellen, van de ergste mopperaar op het internet. Maar ik maakte de fout om de mensen te vragen naar hun meest favoriete taalzuurpruim. Dan krijg je natuurlijk gemengde resultaten. Sommige mensen stemmen op degene aan wie ze zich het meest ergeren, en anderen kiezen voor degene die ze het leukst vinden. Daar moet mijn eigen hoge positie uit te verklaren zijn."


Voor de drie verliezers waren de druiven helemaal zuur. Het Platform Onjuist Spatiegebruik wees iedereen tot vervelens toe op een pot zure bommen die op de bar stond, en merkte op dat de tussenruimtes in de pot door de onhandige vorm van de augurken wel erg onnodig waren, en de copytijgers bleven er maar op hameren dat ze aanvankelijk niet eens genomineerd waren. De Stichting Nederlands had slechts één vertegenwoordiger gestuurd, die de officiële verklaring aflegde dat de fans van de stichting sowieso nooit surften naar websites die zich niet tout court distantieerden van elke contaminatie van de native speakers vanuit een lingua franca.


Het bleef nog lang onrustig aan de Belgisch-Nederlandse grens, zeker toen na de bitter lemon ook nog de kruidenbitters op tafel kwamen. In de kleine uurtjes werd zelfs de polonaise ingezet, maar nadat al snel onenigheid ontstond over de te volgen route viel deze uiteen in afzonderlijke personen die met een verbeten trek op het gelaat ieder hun eigen koers volgden.
3 opmerkingen:

 1. Taalprof, dankzij dit prachtige stuk begin ik 2010, ondanks een zuurstemmende tweede plaats, met een brede glimlach op mijn gezicht! Met een welgemeende felicitatie voor de Taalzuristen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk stukkie, al missen er hier en daar wat komma's. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kritische lezeres1 september 2010 om 07:49

  Toontjehoger75, al is het niet 100% verkeerd, toch zou ik in plaats van 'missen' liever 'ontbreken' gebruiken. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen