zondag 27 maart 2011

Nationale Bijspijkerdag Zinsontleding krijgt nieuwe impuls

Van onze verslaggever. Het lijkt erop dat de Nationale Bijspijkerdag Zinsontleding, na jaren een sluimerend bestaan te hebben geleden, dit jaar een nieuwe impuls krijgt, op initiatief van de Radboud Universiteit. Speciaal voor docenten uit het voortgezet onderwijs organiseert de Nijmeegse universiteit (waar allerhande taalonderzoek een van de speerpunten is) een intensieve workshop van een hele dag, waarin de deelnemers worden bijgespijkerd tot het eredivisieniveau van de zinsontleding. Dit alles onder leiding van de bekende taalprof, die het doel van de dag als volgt formuleert: "We geven de ontleding weer terug aan de ontleders."


De Nationale Bijspijkerdag Zinsontleding is in de afgelopen jaren geen evenement geweest waar hele bevolkingsgroepen reikhalzend naar uitkeken. Geen spontane verenigingen die weken van tevoren al met papier-maché of piepschuim in de weer gingen om op de dag zelf de intocht van de ontleders luister bij te zetten. Geen kinderen die tot diep in de nacht met bloedende vingertjes hun grammaticaboeken tot feestelijke confetti knipten voor de traditionele Oud-Hollandse Teachers Ticker-Tape Parade, die traditioneel de dag feestelijk opende. Nee, de Nationale Bijspijkerdag Zinsontleding mag dan wel een onlosmakelijk onderdeel van de Nederlandse volkscultuur zijn, er gingen jaren voorbij dat mensen niet eens wisten op welke datum hij viel.

Dit jaar wordt dat allemaal anders. Op donderdag 30 juni is het zover. Dan vindt er eindelijk weer eens een activiteit plaats in het kader van de Nationale Bijspijkerdag Zinsontleding waar meer dan tien mensen bij betrokken zijn. En het zijn niet de minsten die hun nek uitsteken. Het zijn de pioniers van de Nieuwe Tijd, de early adopters van de globale grammaticatrend die zich voor de doorgewinterde trendwatcher al een aantal jaren in de kleine details aankondigt. Vanaf dit jaar zal er ieder jaar een nieuwe Gideonsbende van topontleders worden opgeleid die geleidelijk aan de zinsontleding weer zullen terugveroveren op de ezelsbruggetjesjunta die het land nu al weer decennialang in een ijzeren greep houdt.

Initiatiefnemer van deze activiteit is de bekende taalprof, die in samenwerking met de Radboud Universiteit een intensief eendaags trainingskamp heeft opgezet, precies op de Nationale Bijspijkerdag Zinsontleding. Is dat wel mogelijk, een training tot topontleder in één dag? De taalprof zelf heeft geen twijfels: "Het wordt natuurlijk wel aanpoten. En als je het niet bijhoudt zak je snel af naar de middenmoot. Maar dat is dan altijd nog de middenmoot van de eredivisie." Hoe zit de dag dan in elkaar? "In de eerste helft leer je de basisprincipes, de verborgen regels waar de grammatica op gebaseerd is. Ook leer je over het Grote Geheim dat alle angst en onzekerheid wegneemt. Tegen de tijd dat de broodjes geserveerd worden, zit je precies in de goede gemoedsgesteldheid om taalkundig en redekundig de echte problemen te lijf te gaan. Dat is dan voor de middagtraining." Is dat niet te zwaar voor de deelnemers? "Tja, het is natuurlijk ambitieus, en afvallers zijn niet uitgesloten. Maar als je de lat te laag legt
Veel mensen twijfelen aan het nut van de zinsontleding op de scholen. Ze vragen zich af waar het allemaal goed voor is. Wordt daar nog aandacht aan besteed? De taalprof is beslist: "Vragen over de zin van het leven zijn zeker belangrijk, maar toch meer iets voor een meditatiecursus of een theekransje. Op deze dag is alleen plaats voor de echte ijzervreters, die bereid zijn harde noten te kraken en zich in het vuur van de strijd niet laten afleiden door existentiële twijfel. Mensen die zich afvragen waar het allemaal voor nodig is hebben bij de training niets te zoeken."

Gaat de dag ook over nieuwe grammaticadidactiek? "Niet meteen. Daarvoor heeft de taalprof elk jaar een uitgebreidere cursus. Deze eendaagse training is puur voor de eigen ontleedvaardigheid. Je wordt zelf een betere ontleder, maar daardoor kun je natuurlijk ook je leerlingen al betere ontleders maken. Zelfs zonder nieuwe didactiek."

Kunnen mensen nog inschrijven? "Jazeker, er zijn nog een paar plaatsen vrij. Het mag natuurlijk niet te massaal worden, dus er is wel een maximum aantal deelnemers. Er is ook een minimumaantal, maar dat is eigenlijk alleen theoretisch van belang. Daar zitten we al lang overheen. Inschrijven kan trouwens op deze website: http://bit.ly/dT7pkH "

Geen opmerkingen:

Een reactie posten