maandag 19 oktober 2009

Verkiezing Taalzuurpruim 2009

[Update: uitslag hier]


Er kan gestemd worden! De voorronde van de eerste verkiezing van de Taalzuurpruim van het jaar is afgelopen, en de nominaties zijn vastgesteld. In de rechterkolom kun je je keuze maken voor de zurigste taalzeurder, of de meest irritante taalmopperaar. Wie zit er steeds onder jouw taalkundige vingernagels?


Deze nieuwe enquête betekent tevens het einde van de vorige verkiezing, namelijk die van je meest favoriete zinsdeel. De winnaar van die verkiezing is geworden de persoonsvorm (682 stemmen), die de runner up, het onderwerp (223 stemmen), op grote afstand achter zich laat. Het minst populair blijken de bijwoordelijke bepaling (88) en het naamwoordelijk deel (66), die op ruime afstand van de grote middenmoot (138-165 stemmen) eindigden.


Dit beeld bevestigt dat van de vorige verkiezing ("Ik heb het meeste moeite met..."). De bovenaan eindigende zinsdelen zijn de eerste die in de lessen zinsontleding behandeld worden, en het naamwoordelijk deel is waarschijnlijk het eerste dat echt voor problemen zorgt. Blijkbaar houden we niet van problemen.


De impopulariteit van de bijwoordelijke bepaling zal toe te schrijven zijn aan het feit dat het behandeld wordt als een restcategorie: als je het niet meer weet zal het wel bijwoordelijke bepaling zijn. Ook dat wordt blijkbaar niet erg gewaardeerd.


De complete lijst:

persoonsvorm [30,1%] (682)
onderwerp [9,9%] (223)
lijdend voorwerp [7,4%] (168)
naamwoordelijk gezegde [7,3%] (165)
bepaling van gesteldheid [7,2%] (163)
voorzetselvoorwerp [6,8%] (153)
werkwoordelijk gezegde [6,4%] (145)
bijvoeglijke bepaling [6,2%] (140)
meewerkend voorwerp [6,0%] (135)
tussenwerpsel [6,0%] (135)
bijwoordelijke bepaling [3,9%] (88)
naamwoordelijk deel [2,9%] (66)

7 opmerkingen:

  1. Kan ik mezelf ook nomineren met het volgende?
    1) meest favoriet? Is dat niet dubbelop? (zoals ook: zo optimaal mogelijk)
    2) meest zurig? Zurig is enigszins zuur. Hoe kun je dan het meest enigszins zuur zijn? Bovendien zou ik zeggen 'zurigst', niet 'meest zurig'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Johan Bel: Ja, je zou een goede kans maken. Zoals je misschien gelezen hebt gebruik ik in de tekst óók het woord 'zurigst,' voor de afwisseling. En dat 'favoriet' een niet-absolute eigenschap is blijkt al uit het feit dat je een rijtje hebt. Anders zou er ook maar één element op een ranglijst van favorieten kunnen staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke verkiezing :-) .. en een weblog als irritaal heeft onvermijdelijk een grote kans om te winnen, de naam alleen al wijst op taalergernissen alom. daarvoor is niet eens meer noodzakelijk om de inhoud te bekijken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Irritant doen over taal? Kan dat? Taal is toch een pracht-discussie-item?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toon van der Ven31 oktober 2009 om 12:15

    Tja, dat 'meest favoriete' schuurde bij mij toch ook wel. 'De favoriete zanger' naast 'de populaire zanger' maakt ook veschillen duidelijk, vooral als je weer met meer en meest gaat gooien: 'de meest favoriete zanger' en 'de meest populaire zanger'. Met de laatste heb ik geen moeite (nou ja, populairste is me liever), de eerste blijft stroef aanvoelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Toon van der Ven: Ik kan me bij dat gevoel wel iets voorstellen, maar anderzijds: je kunt bijvoorbeeld toch wel verschillende favoriete tv-programma's hebben, of films, of popgroepen? En één daarvan is voor jou dan het meest favoriet? Of zou jij zeggen: 'Ik heb verschillende favoriete films, maar één is mijn favoriete film'? Dat schuurt toch ook zou ik zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn laatste irritatie betreft krantenkoppen met "om" in plaats van "wegens" of "vanwege".
    voorbeeld: "veroordeeld tot 12 jaar om moord". Dir irritante gedoe neemt hand over hand toe.
    Foei, koppensnellers.

    BeantwoordenVerwijderen