zondag 30 augustus 2009

Voorronde verkiezing Taalzuurpruim 2009Omdat je tegenwoordig niet meer serieus genomen wordt als je geen prijzen (awards) uitreikt of lijstjes maakt, organiseert de Taalprof de eerste verkiezing voor de Taalzuurpruim van het jaar.


Je kent ze wel, die personen of websites die alleen maar aanmerkingen hebben op taalverschijnselen. Mensen (?) die er een sadistisch behagen in scheppen om anderen op fouten te wijzen of zogenaamd onlogische formuleringen bloot te leggen. Mensen wier innigste genoegen bestaat in het aanwijzen van een onjuist geplaatste spatie of een t waar het een d had moeten zijn of andersom of allebei, enfin, iedereen begrijpt wat ik bedoel.


Het zijn de schoolmeesters zonder diploma, de frikken zonder benul, de stuurlui aan de wal en de betweters die niet beter weten. Het zijn de humoristen met grappen die ruiken naar zure kaas, en met het opgedroogde schuim nog in hun mondhoeken. Ze hebben een permanent rood waas voor ogen, waarschijnlijk van de bloeddoorlopen ogen die weer het gevolg zijn van de planken voor hun hoofd. Ze verschuilen zich achter de grammatica zonder dat ze precies weten wat die inhoudt, en ze schetsen taalkundigen beurtelings als hun nog ergere medestanders, die niets liever doen dan de taal en de spelling kapotmanipuleren, en dan weer als hun ruggengraatloze tegenstanders, die werkeloos toezien hoe de taal te gronde gaat. Ergernis is hun ding en bij het minste of geringste wat niet aan hun eigen taalgevoel beantwoordt hebben ze zoiets van okee, hier moet een halt aan toegeroepen worden!


Nou ja, ze zijn misschien niet allemaal even erg, daarom is het tijd voor een verkiezing. Wie is volgens jou de Taalzuurpruim van 2009? Wie strijkt jou het meest tegen de haren in, wie werkt je het meest op je zenuwen, wie jaagt jouw bloeddruk het meeste de hoogte in?


Je kunt als reactie op dit bericht personen, instanties of websites nomineren, die zich in 2009 in de openbare ruimte als Taalzuurpruim hebben gemanifesteerd (je kunt dus niet je opa of je eigen leraar Nederlands nomineren, tenzij die een openbare website heeft waar hij zijn taalzuurpruimerige activiteiten voor de gehele taalgemeenschap ontplooit). Zet er ook even een motivatie bij, dat is leuk voor de verkiezing en het trekt stemmen. Ik geef alvast een beginlijstje (in willekeurige volgorde) met voor de hand liggende kandidaten, en om helemaal eerlijk te zijn begin ik met mezelf.


De kandidaten (nog in willekeurige volgorde)

(1) De Taalprof, die voortdurend zit te vitten op mensen die verkeerde grammaticale redeneringen verkondigen;
(2) De website irritaal.web-log.nl, die in 2009 zelfs een boekje publiceerde met alleen maar ergernissen;
(3) De website taalpuristen.web-log.nl, die een voortdurende stroom van meer of minder onbenullige foutjes over ons uitstorten;
(4) De Stichting Onjuist Spatiegebruik, die telkens maar weer spaties aanwijst waar ze niet horen of plaatsen waar juist wel spaties horen, zonder enige relativering of aandacht voor de redenen of oorzaken achter dit taalverschijnsel;
(5) De Stichting Nederlands, die met hun pompeuze "Lof- en Sofprijs der Nederlandse Taal" de media bestookt en tot vervelens toe de suggestie wekt dat zij zelf de wijsheid in pacht heeft;
(6) Copytijgers.nl, die ook niets meer doet dan fouten signaleren die de "verloedering van de Nederlandse taal" zouden illustreren;


Op 17 oktober sluit de nominatieronde en kan er gestemd worden. Het complete lijstje zal dan als poll in de rechterkolom verschijnen, tot en met 31 december 2009. Op 1 januari 2010 zal de Taalzuurpruim 2009 officieel op deze site bekend worden gemaakt.


23 opmerkingen:

 1. De Copytijgers worden eens te meer schandelijk over het hoofd gezien. Maar goed, misschien is het nog niet te laat voor een nominatie:
  http://www.copytijgers.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja maar Taalprof, je noemt al die leken wel, maar geeft ze vervolgens geen kans om stemmen te verzamelen!
  Terwijl die mensen juist het voedsel van die 'professionele' sites aanleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Wout: zou je voorstellen om "de onbekende leek" te nomineren? Of wil je gewoon man en paard noemen? Tja, hoe doen die andere verkiezingen dat? Daar gaat het toch ook alleen over mensen die voldoende zichtbaar zijn in de publieke ruimte? Kijk, jij manifesteert je voornamelijk onder taalpuristen.web-log (of vergis ik me?), dus jouw (meerdere of mindere) zuurpruimigheid straalt af op die nominatie, zou ik zeggen. Maar doe anders maar een concreet voorstel dat ik mee kan nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Moeilijk hoor. Dan moet je ook nog de inzending gaan scheiden van het commentaar van de plaatser. En dan moet je Marcus en Scrubs ook weer apart gaan beoordelen.
  Je hebt eigenlijk wel gelijk. Laat maar zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb eigenlijk wel moeite met de naam taalzuurpruim. Ik snap wel dat het een beetje een geuzennaam is, maar kun je niet een wat vrolijkere term bedenken?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Festina Lente: Ik heb er wel over nagedacht, maar het gaat per slot van rekening over zuuupruimen: mopperaars, ergeraars, mensen did de zon niet in het water kunnen zien schijnen. Dat is toch wel bedoeld als een ontmoedigingsprijs in plaats van als een aanmoediging. Misschien zou ik het in de naam voor een prijs moeten zoeken: 'Het zilveren azijnkannetje'? 'Het groen-gele sjaaltje'? 'het bronzen opgeheven vingertje'?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gifbeker van Nederlandstaal?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hij wordt steeds mooier: wat dacht je van pure chocola?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En dan nog iets over de uitslag. Wanneer je de meeste stemmen hebt gekregen, heb je dan gewonnen of verloren?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Wout: het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die spatieridders hebben mijn stem. Kennelijk leest daar nooit iemand teksten die ouder zijn dan pakweg 50 jaar en waarin het altijd barst van de onjuiste spaties. Helemaal geen kwestie van moderne taalverloedering. Nou ja, spellingverloedering eigenlijk maar dat bekt niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik lach me juist altijd kapot om die spatievoorbeelden, niks "zuurderigs" aan. Ze worden ook met de nodige humor gebracht, evenals de voorbeelden van de taalpuristen. Zuurpruim is echt een volkomen verkeerde term hier. Het zegt dan meer over de uitreikende partij, ben ik bang. Dat verklaart waarschijnlijk de huidige stand met de taalprof bovenaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Theo: bespeur ik in die voorlaatste zin ook iets zurigs, of verbeeld ik me dat maar?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @taalprof: bespeur ik in je laatste zin iets arrogants, of verbeeld ik me dat maar?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @rein: iets arrogants? Dat moet je uitleggen, want dat zie ik niet.
  Ik wil wel uitleggen wat ik bedoelde: Theo had kritiek op de term 'Zuurpruim.' Daar heb ik niet zoveel moeite mee, maar zo'n opmerking als 'Het zegt dan meer over de uitreikende partij, ben ik bang' klinkt voor mij een beetje zurig. Misschien niet zo bedoeld, maar daarom vraag ik ernaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @taalprof: ik vind zurig antoniem met arrogant, misschien verklaart dat veel. De zuurpruimen onder de taalcritici stralen iets uit van machteloosheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat ik je nog wou vragen over De Stichting Onjuist Spatiegebruik: wat zou jij als enige relativering voer onjuist spatiegebruik aanhalen? Omwille van mijn zuurtegraad zou ik het nog kunnen relativeren... maar voor mij is het vooral een broeihaard van dyslexie.
  Oorzaken kan ik me wel voorstellen: de invloed van het Engels, de ontoereikende spellingcheckers, de wisselende spellingregels. En redenen: moedwillige slordigheid als gevolg van die wisselende spellingregels?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. correctie: een broeihaard voor dyslexie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @rein: over zurig/arrogant: aha. Over onjuist spatiegebruik: een broeihaard voor dyslexie daar kan ik me niet veel bij voorstellen. Maar ik weet te weinig van de precieze aard van dyslexie om daar iets verstandigs over te zeggen.
  En spatiegebruik hoort natuurlijk bij de spelling, ook al zo'n terrein waar ik al even ondeskundig ben als de meesten van ons. Ik dacht overigens niet dat er in die "wisselende spellingregels" heel veel spatiekwesties speelden, maar ik kan me vergissen. Ik dacht dat de controverse vooral over tussenklanken en diacritische tekens ging.
  Ik kan me trouwens nog wel een motief voorstellen: handiger voor de lezer. Vooral bij extreem lange woorden kan een welgeplaatste spatie best schelen. Ik noem de telwoorden maar als een voorbeeld.
  En 'moedwillige slordigheid,' dat is een mooie paradox die ik zal onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Algemeen ging het in de nieuwe spellingregels over het schrijven van samenstellingen in het algemeen, "maar ik kan me vergissen" (kots).
  En spaties handiger voor de lezer? De betekenis van woord gebruik is voor mij iets anders dan woordgebruik, lang of niet. Voor mij bemoeilijkt dat het lezen. Als elke dyslecticus over zijn gebrek moet zwijgen 'omdat hij niet genoeg weet om er iets verstandigs over te kunnen zeggen', zal men niet ver geraken in het wetenschappelijk onderzoek.
  Zurig/arrogant was een kronkel om het vriendelijk te houden: kans verkeken. Hou het dus maar op de originele betekenis van arrogant als in 'arrogant stuk vreten'.
  Alvast bedankt voor de bevestiging.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Rein: Nou sorry voor de formulering, maar ik heb echt geen idee of er bij de laatste spellingswijziging iets met spaties gebeurd is. Als ik al eens een spellingvraag krijg op deze site, waar ik geen fan van ben, dan moet ik het elke keer opnieuw weer opzoeken. En ik vermoed dat ik sommige aaneenschrijfkwesties structureel anders doe dan ze zijn voorgeschreven. Van 'voor aan' weet ik het toevallig zeker (maar ik heb weer geen idee sinds hoelang dat een kwestie is).
  Het spijt mij als ik iets verkeerds gezegd heb over dyslexie, maar ook daar weet ik dus echt te weinig van om er iets over te kunnen zeggen. Daarmee bedoel ik absoluut niets denigrerends of beledigends tegenover mensen die daar meer van weten. Integendeel.
  O ja: en met 'aha' bedoel ik ook niets anders dan 'ik snap het.'

  BeantwoordenVerwijderen