vrijdag 10 april 2009

Saaie grammaticakwesties

Altijd leuk als iemand naar je weblog verwijst. "Saaie grammaticakwesties luchtig opgeklopt" schrijft Mario de Zutter over de taalprof. Sympathiek bedoeld, ongetwijfeld, maar de formulering verraadt een diepgeworteld gevoel over de grammatica.


Blijkbaar zijn volgens Mario de grammaticakwesties die de taalprof aansnijdt, in hun diepste wezen saai, en de taalprof doet wanhopige pogingen om ze "luchtig op te kloppen" (mooie dubbele resultatieve bepaling van gesteldheid!) zodat ze nog een beetje verteerbaar worden. En dat terwijl de oogmerken van de taalprof juist andersom zijn: de inherent interessante grammaticakwesties van hun stoffige imago ontdoen om hun ware gedaante te onthullen.


Hoopgevend is dan wel weer de combinatie "saaie grammaticale kwesties". Ervan uitgaande dat dit niet dubbelop bedoeld is, staat hier dat de saaie grammaticakwesties een deelverzameling vormen van de totale verzameling grammaticakwesties. Dus blijkbaar zijn er ook niet saaie grammaticakwesties. Maar daar heeft de taalprof het dan weer niet over.


3 opmerkingen:

 1. Het leuke is dat je niet alleen een taalprof bent volgens Mario, maar ook een Nederlands blog! Wie wil dat nou niet zijn, ongeacht welke pleonasmes hij behandelt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Iemand schreef op zijn blog: De eerste jonge eendjes?
  je ziet op de foto méér dan 1 jonge eendje. Wie was het eerst?, denk ik dan.
  Er kan er maar 1 de eerste zijn maar,... in de uitleg heeft hij het over meer dan 1.
  prof kan je dan zeggen dat meer dan 1 de eerste zijn?
  Dank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @devens: als het vijf eendjes waren, kunnen het de eerste vijf jonge eendjes zijn geweest. In taalkundige termen: het woord 'eerste' is niet noodzakelijk enkelvoud.

  BeantwoordenVerwijderen