dinsdag 3 februari 2009

Spellingfanaat schokt voetbalwereld

In Amsterdam is opschudding ontstaan rond een incident na de wedstrijd Ajax - Heerenveen van zaterdag 31 januari. Een opgewonden supporter schold de Ajax-coach Marco van Basten uit voor pannenkoek. Van Basten, die uit zijn Italiaanse tijd echt wel wat gewend is en van termen als hondenlul en tyfushond niet meer opkijkt, reageerde zichtbaar getroffen.


De bal kwam pas echt aan het rollen na een uitzending van De wereld draait door van dinsdag 3 februari, waarin presentator Mathijs van Nieuwkerk en tafelheer Hugo Borst het incident oprakelden en de spelling van het woord ter discussie stelden.


Het vermoeden bestaat nu dat de bewuste supporter behoort tot een extreme groep van keiharde spellingfundamentalisten. Ook in de recente maatschappelijke onlusten rond de laatste spellingherzieningen bedienden de meest fanatieke tegenstanders zich vooral van het woord pannenkoek.


Het bestuur van de voetbalclub kwam onmiddellijk in spoedzitting bij elkaar, en legde de dader een levenslang stadionverbod op. De voorzitter sprak zijn bezorgdheid uit over de toenemende verruwing in het gedrag van haar supporters. "Er zijn grenzen" aldus een aangeslagen Coronel.


5 opmerkingen:

 1. spellingfanaat of spellingsfanaat?
  spellingherziening of spellingsherziening?
  spellingfundamentalisten of spellingsfundamentalisten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Rob Hooft: alle samenstellingen met 'spelling' als eerste deel in de officiële woordenlijst (woordenlijst.org) zijn zonder tussen-s. Maar de spellingregels hebben niet tot doel de tussen-s te beregelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @taalprof:ik meende dat jij je bij voorkeur niet met spellingkwesties inliet. En nu begin je zelf!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Steven: Ja da's waar. Stom. Ik kon de verleiding van een grap niet weerstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zouden deze fundamentalisten volgens Wilders nu in Nederland mogen blijven of niet?

  BeantwoordenVerwijderen