donderdag 2 oktober 2008

Sensationele Onthullingen!

Het moest er een keer van komen dat "de bladen" lucht zouden krijgen van de geheime identiteit van de taalprof. Het Nijmeegse universiteitsblad Vox komt deze week met het bericht dat zijn verslaggeefster het ware gezicht van de taalprof heeft ontdekt.


Helaas valt dat een beetje tegen.

De echte liefhebbers van spannende onderzoeksjournalistiek zullen het Vox-artikel teleurgesteld terzijde schuiven. Wie verwacht had dat de verslaggeefster als een echte Petra R. de Vries haar connecties in de onderwereld van de internationale linguïstiek zou aanspreken om uiteindelijk, na maandenlange "stake-outs" op het internet, met een verborgen camera het geschokte publiek te tonen hoe een blowende taalprof zichzelf de zonnebril van het hoofd zou rukken, komt bedrogen uit. Ook de actiefilmaficionado's die graag woeste achtervolgingen, wilde schietpartijen en dreigende kogelbrieven uit het linguïstische circuit hadden gezien, komen in het Vox-artikel niet echt aan hun trekken.


Wat heeft de verslaggeefster dan wel voor opsporingsmethoden gehanteerd? Computerprogramma's voor auteursherkenning? Oorschelpanalyse van de bannerfoto op het weblog? Omkoping van aan lager wal geraakte taalkundigen? Heeft zij de Nijmeegse betawetenschappers zo ver gekregen dat ze na het kraken van de OV-chipkaart nu hun tanden hebben gezet in de toegangscode voor de provider webstreepjelog? Niets van dit alles. Zij schrijft eenvoudigweg: "Op het web doet hij enorm geheimzinnig over zijn identiteit, maar Vox weet wie hij is." 


Briljant, dat zij toegegeven. Er wordt nog een Nijmeegse (!) taalwetenschapper ten tonele gevoerd met een paar suggestieve quotes en dat is het dan. Geen bewijsvoering, maar alleen "We weten wie je bent, mannetje" en iemand die beweert (eigenlijk: niet ontkent) dat hij de taalprof is, dat moet de academisch geschoolde lezers van het universiteitsblaadje overtuigen.


Ik twijfel er niet aan dat het Vox-publiek dit alles glimlachend zal verwerpen, want de ongerijmdheid ligt er wel heel dik bovenop, maar voor de zekerheid leg ik het nog even uit.


Stel je krijgt als verslaggever van een huis-aan-huiskrant uit Bergen op Zoom een anoniem telefoontje van iemand die beweert dat Elvis Presley nog leeft, en onder een geheime identiteit in Nederland leeft, en toevallig ook nog eens in Bergen op Zoom. De anonieme tipgever weet ook wel een adres. Ik kan me voorstellen dat je daarop afgaat. Je komt vervolgens in een gebouw waarvan de uitgangen door een portier bewaakt worden, en waar de "bewoners" ieder een aparte kamer hebben. Natuurlijk lopen er niet overal mensen in witte jassen rond, we leven tenslotte in de 21e eeuw, maar je ziet wel als je in andere kamers binnenkijkt, overal onbegrijpelijke kreten en onsamenhangende tekeningen op witte borden aan de muren gekrabbeld. Verder zitten er opvallend veel deuren op slot.


Enfin, je klopt uiteindelijk aan een deur, en een enigszins verwilderde, verbaasd kijkende oudere heer kijkt je vragend aan. Dan zeg je natuurlijk iets als "Elvis Presley, I presume?" en de man zegt: "Ja inderdaad, ik ben Elvis Presley". Wat denk je dan als doorgewinterde onderzoeksjournalist? "Hebbes"?


Hoe kan Vox hiermee wegkomen? Waarom wordt het blad niet juridisch aangepakt door de taalprof, of door de geïnterviewde taalkundige? Dat is waarschijnlijk vooraf door de Nijmeegse rechtenfaculteit wel uitgezocht. De taalprof zelf kan natuurlijk niets beginnen omdat virtuele personen geen rechtspersonen zijn, en de geïnterviewde taalkundige is machteloos tegen het imago dat hem is aangewreven. Stel je voor dat hij nu bij hoog en bij laag zou beweren dat hij verkeerd geciteerd is en dat hij de taalprof helemaal niet is, wie zou hem geloven? Iedereen zou zeggen: "Jaja, dat kun je nou wel zeggen, maar waar rook is, is vuur." Slachtoffers van roddel zullen dit dilemma kunnen beamen. Je kunt er maar beter geen aandacht aan besteden. Hoe harder je ertegen ingaat, des te krampachtiger wordt het.


Ik zeg het nog maar eens: de taalprof is een virtuele internetpersoonlijkheid. De enige echte uitspraken van de taalprof staan hier, op het webadres taalprof.web-log.nl. Op elke andere plaats kan iedereen van alles beweren, helaas ook onder de naam taalprof. De echte taalprof discussieert wel eens mee op andere plaatsen op het internet, maar als je het zeker wilt weten kun je alleen op deze plaats de bevestiging krijgen.

6 opmerkingen:

  1. @Vorkprof: o jee, daar heb je het al.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarom maakt men zich überhaupt druk om de identiteit van iemand die blijkbaar anoniem probeert te blijven?
    Als ik Oscar Wilde moet geloven is er in ieder geval weinig mis met de eerlijkheid en/of de oprechtheid van de inhoud van de berichten op dit weblog.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @niemand anders: tja, ik weet het ook niet. Niemand anders merkt dit op, dat zegt misschien genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De vergelijking taalprof-Elvis is leuk.
    Hee... misschien is dat wel een hint:
    Elvis leeft nog, heeft Nederlands geleerd en zit als een wijze oude man voor de computer ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Juliet (Shakespeare) zou waarschijnlijk hebben gereageerd met:
    "What's in a name? That which we call a rose
    By any other name would smell as sweet."

    BeantwoordenVerwijderen