woensdag 1 september 2010

Voorronde Taalzuurpruimverkiezing 2010

De vakantie is definitief voorbij. De bladeren vallen, de zure regen komt met bakken naar beneden, en de belangrijkste Taalzuurpruimen uit de verkiezing van 2009 roeren zich weer. Alhoewel 2010 nog maar voor tweederde voorbij is, en de komende maanden met hun lange donkere avonden de ideale petrischaaltjes voor de taalergernissen zijn, staan de verkiezingen voor de irritantste uitdrukking of de vaagste taal alweer in de steigers. De taalprof kan dus niet achterblijven.

De winnaars van 2009, de nu al legendarische "taalpuristen", zullen de felbegeerde virtuele wisseltrofee niet kunnen verdedigen omdat ze de azijnfles aan de wilgen hebben gehangen, maar de runners-up staan alweer in de startblokken om het stokje over te nemen.

Het vorig jaar begonnen we met een groslijst, dit jaar gooien we alles open: alleen genomineerden doen mee. Dus: wie is dit jaar de zuurste? Wie haalt de taalgebruikers het bloed onder de nagels vandaan met zijn of haar gevit en gezeur? Wie zou eens wat meer oog moeten hebben voor de schoonheid van de taal in plaats van alleen maar de lelijke dingen te zoeken?

Er is één restrictie: het moet iemand zijn (het mag ook een collectief zijn) die zich manifesteert in de publieke ruimte. Dus een webadres of een figuur met landelijke bekendheid. Nomineren kan tot 15 oktober 2010 (in de reacties op dit bericht), daarna stemmen tot en met 31 december 2010, twaalf uur 's nachts.

17 opmerkingen:

  1. Ik wil bij dezen graag Taalnazi (http://twitter.com/taalnazi) nomineren. Hij haalt Twitteraars en Tweeps liters bloed onder de nagels vandaan. EN HIJ VOLGT NIET TERUG!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja ... heel erg voor de hand liggend is Wilders natuurlijk.
    http://twitter.com/geertwilderspvv

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eens met Ben. Wat een zuurpruim, die taalnazi! Lijkt me een leuke bezigheid (not), constant op jacht zijn op taalfoutjes en daar dan als volgt op reageren: "Het woord '[woordmetdaarinkleinspelfoutje]' gebruiken is gewoon te jammer, iedereen weet toch dat het '[juistespelling]' is!"

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik noteer taalnazi. Bij Wilders aarzel ik want het moet natuurlijk wel een táálzuurpruim zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Taalnazi heb ik geblocked en gerapporteerd vanwege spam. Ik ben er voor 99% zeker van dat zijn (haar?)berichten automatisch gegenereerd zijn. Maar ik wil deze persoon niet nomineren. Een behoorlijk sneu figuur en de kool niet waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik wil mezelf nomineren. Lees net in je tekst "Het vorig jaar begonnen we met een groslijst..."
    HET vorig jaar? Fail!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @GayNiaal: Ja met zo'n opmerking doe je wel mee ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De taalpurist van Radio Nederland Wereldomroep, Wim Vriezen. Die berispt elke laatste vrijdag van de maand in het radioprogramma Klare Taal iedereen die een taalfout, verspreking of wat dies meer zij heeft gemaakt. Ook te horen op het gelijknamige weblog (één voorbeeld op onderstaande link, maar op het weblog staan er meer).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als Plasterk genomineerd wordt, wil ik Helen de Hoop ook graag nomineren. Zo, wat zat die ontzettend zuur te wezen tijdens dat interview in DWDD! Ze zaten compleet langs elkaar heen te praten, maar Plasterk bleef daar tenminste vrolijk onder. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Lotus de Blauw: Hm, een antinominatie, daar had ik nog geen rekening mee gehouden. Toch interessant dat je dat een naar moment vond: ik zag wel twee mensen langs elkaar heen praten, en ik zag oprechte emotie, maar naar?
    Ook interessant dat je zegt dat het taalzuurpruimige aan het uitsterven is. Inderdaad lijkt de activiteit op de gevestigde sites wat af te nemen (alhoewel irritaal nog wel een beetje actief is). En ja, er zit vaak humor bij, dat lijkt minder zurig, maar toch zie ik wel verschillen. Neem Ruggespraak van Onze Taal tegenover de voorbeelden op spatiegebruik.nl. In de eerste rubriek gaat het alléén maar om de humor, die vaak gewoon een dubbelzinnigheidje betreft dat er in een formulering zit. Maar bij spatiegebruik zit daar altijd iets bij van: die spatie hoort daar niet (of wel). Dat heeft toch een zekere zuurgraad of iets rooiepennerigs (of ben ik nou zelf te zuur?)
    Maar wat is er eigenlijk tegen op nomineren en dan zien of ze inderdaad onderaan eindigen?
    De andere kant van het verhaal is dat een aantal van de door jou genoemden het predikaat Taalzuurpruim juist als geuzennaam beschouwen en juist graag bovenaan eindigen (bijvoorbeeld vanwege de extra aandacht voor hun uitgaven; de kachel moet toch roken).

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Taalprof
    O ja, spatiegebruik.nl is ook nog actief, da's waar. Als je uitgaat van 'rodepeninstelling'='zuur (light)', dan zijn Spatiegebruik en de Copytijgers geschikte kandidaten. Weet je wie ook nog wel eens wat over taal roept? Lydia Rood. Zie: http://www.rnw.nl/nederlands/article/column-lydia-rood-de-zwitserdood
    Ik vond het tv-moment van Plasterk en De Hoop zo naar omdat ik zo dom was om de reacties op deze uitzending op de website van De Wereld Draait Door te lezen. Verschrikkelijk, wat een gescheld. Maar ik geef toe: dat zegt weinig over het tv-moment zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Spatiegebruik.nl bestaat bijna zes jaar. Voor mijn gevoel ben ik in al die jaren alleen maar vrolijker en milder geworden. En dan zou ik nu ineens tot Taalzuurpruim van het jaar gekozen worden? Dat kan dan toch alleen maar komen door een gebrek aan concurrentie! De rest is blijkbaar nóg milder, of gewoon gestopt.
    Wat is de prijs eigenlijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. @René: Het vorig jaar, bij de eerste verkiezing, deed je ook al mee (en eindigde je in de achterhoede). Door te beweren dat je alleen maar vrolijker en milder bent geworden vergroot je dit jaar je kansen. Dat zeiden de taalpuristen het vorig jaar immers ook.
    Een prijs? Me dunkt dat het predikaat al voldoende zou moeten zijn! Ik kan zien of ik er een pot augurken tegenaan gooi, maar dat lijkt me de grap dan net iets te ver doorgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als ik zeg dat ik vrolijker en milder ben geworden, vergroot ik mijn kansen. En als ik zou zeggen dat ik juist zuurder ben geworden, worden ze waarschijnlijk ook groter. Ik zeg dus gewoon maar even niks... als dat nog kan. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @René: Ja, de lijdende voorwerpen in dit soort verkiezingen zijn altijd kansloos, dat is waar. Als je geschoren wordt kun je inderdaad het beste stil blijven zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Ingrid: het is 'bij dezen'. Je bent een taalzuurpruim of niet natuurlijk :-) Maar toch bedankt voor de nominatie.

    BeantwoordenVerwijderen