maandag 23 oktober 2006

Taalprof slaat slag

Bobs_nominee  In zijn strijd tegen het Grammaticale Onbenul heeft de taalprof een belangrijke stap gezet. Zijn weblog is een van de tien genomineerden voor de titel Beste Nederlandse Weblog. Dat is al een succes, ook al zou hij de laatste van de tien worden. In kringen rond het Grammaticale Onbenul wordt deze ontwikkeling met argusogen gevolgd.


12 opmerkingen:

  1. En nu allemaal stemmen! Hoe zou de taalprof 'Grammaticaal Onbenul' vertalen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd! Op naar de top!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd!! Ik heb het zojuist in de krant gelezen en was natuurlijk nieuwschierig!
    Groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Taalprof,
    Gefeliciteerd! Verder durf ik hier niets te schrijven. Bang voor het rooie penneke.
    Maar ik zal hier vaker komen.
    Succes,
    Arnoud

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Arnoud: dank! De taalprof heeft geen rood penneke. Wel een ontleedmeske. Maar dat gebruikt hij alleen voor taal.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kom hier graag nog wat vaker langs omdat ik (uit D - 2 jaar les) nog meer NL wil leren. Natuurlijk heb je mijn stemmetje, T'prof ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gefeliciteerd!
    collega web-logger Is*

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze weblog is echt vet, mijn stem heb je in ieder geval ook! ;)
    Mijn complimenten en succes verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo meneer de taalprof, Weet u waarom we op school leren om te ontleden? Ik bedoel... je kunt toch geen proffessioneel ontleder worden ofzo? Waarom is het dan nuttig?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Eva: In bijna elk beroep krijg je te maken met taal. Zelfs als je geen werk hebt, speelt taal een grote rol in je leven. Je moet teksten lezen, begrijpen, en je moet ze zelf schrijven. Misschien wil je een vreemde taal leren, of je krijgt te maken met kinderen of niet-Nederlanders die de taal moeten leren.
    In al die situaties kan het voorkomen dat je moet praten óver die taal: wat staat daar, hoe zit dat in elkaar, is dit gebruikelijk, kan ik dat ook anders formuleren? Soms zul je zelfs iets willen opzoeken over taal.
    Alles wat mensen tot nu toe hebben uitgezocht over taal, staat beschreven in de woorden die de grammatica gebruikt: onderwerp, persoonsvorm, gezegde, bijwoord, werkwoord, enzovoorts.
    Als je mee wilt kunnen praten over taal (en je zult wel moeten), of als je iets wil kunnen opzoeken, dan kan dat alleen maar als je de termen beheerst. Daarom krijg je die op school.
    Bedenk dat het op school niet gaat om het foutloos maken van een oefeningetje. Het gaat erom dat jij straks die termen kunt gebruiken, en toepassen op je eigen taal. Jijzelf moet het verband leggen tussen je taalgevoel en wat je leert bij de lessen grammatica.
    O ja: en dan is het ook nog eens heel erg leuk om te ontdekken dat jij dat hele taalsysteem al in je hoofd hebt. Komt dat even mooi uit!

    BeantwoordenVerwijderen