maandag 7 augustus 2006

Taalprof laat lezers in de steek?

De komende weken, tot ergens eind augustus, zal de taalprof niet bereikbaar zijn voor commentaar, en geen logs meer plaatsen. Wat is dat nu? Heeft hij er genoeg van? Wordt het hem te heet onder de voeten?


Om alle speculaties bij voorbaat de kop in te drukken: niets van dit alles. De taalprof verschijnt overal waar de grammatica in de problemen is. En ook elders in de wereld heeft men een taalprof nodig. Daarom zal hij in de komende weken in vreemde landen, op verre stranden speuren naar grammaticale drenkelingen. Misschien bezoekt hij ook wel de geheime conventie van het Gilde van Grammaticofielen, waar hij naar verluidt een keynote speaker is, en het is ook mogelijk dat hij samen met andere Taalhelden uit de hele wereld een strategie ontwikkelt om de bedreigers van de grammatica, de verschrikkelijke Doctrinaire Bedillers, definitief te vernietigen. Maar dat gebeurt natuurlijk allemaal in het diepste geheim, al kunnen de gevolgen veel eerder dan je denkt aan het licht komen!


Maar hoe moet dat dan met ons, zul je vragen. Wat moeten wij in de tussentijd? Wel, geen nood. De taalprof is weer terug vóórdat het schooljaar goed en wel begonnen is, en tot zolang kun je alle logs op zijn site nog eens doorlezen, voorzover je dat nog niet gedaan hebt (en als ik de statistieken bekijk is dat inderdaad nog niet het geval!). Lees nog eens over het naamwoordelijk gezegde, of over het voornaamwoord. Browse nog eens door het overzicht, of kijk eens in de faq. Lach mee met een van de grappen die de taalprof fileert. Je zult zien, de tijd vliegt om en voor je het weet verschijnt er weer een nieuwe log.


6 opmerkingen:

  1. lilian vorenhout7 augustus 2006 om 17:11

    beste taalprof gisteren in de bargoense woordlijst gekeken wat het woord "linkmiechel" te betekenen heeft maar zelfs de taalprof moet net als meester dirk en zijn collegaas zonodig op vakantie, wel wat opdrachtjes achter laten, zo van lees dit of dat nog maar een paar keer. hoe dan ook laat je laptoppie nou maar lekker thuis dat doe ik ook , wat, me laptop thuis laten, nee gewoon lekker thyus blijven misschien dat je linkmiegel met een g spelt. prettige vakantie gewenst, afz. lil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lilian vorenhout9 augustus 2006 om 06:13

    psst hee andre weet jij misschien wat een linkmiegel is ? de prof is er toch niet, kun je toch wel iets voorzeggen. aangezien de computertaal zoveel synoniemen kent voor het woord "link" vraag ik me af of daar een relatie bastaat tussen de in mijn familie gangbare betekenis van het woord. Linkmiechel of linkmiegel. Als je de hoogste denkbare respect verdiend, kijken ze je aan en zeggen: Wat ben je toch een linkmiegel he. veel liefs lil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gelukkig, hij is weg. Eindelijk gelegenheid om al die oude logs bij te lezen. Ik heb geen vakantie ten slotte.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mijn zoon
    mocht je later schijver willen worden, kan ik je alleen vertellen wat ik er van weet. Vroeger was het zo dat je kop in school volgestampt werd met uiteraard grammatica en met een beetje mazzel kon je in de schoolvakantie als jongste verslaggever aan de slag bij een plaatselijke courant, met notebloc en zwartsrijvende pen een verhaal van een soms te suffe gebeurtenis te maken , zogenaamd de komkommertijd te overbruggen>Met een beetje bluf ging je snachts tussen de grote jongens op het leidseplein in de kroeg zitten, om alles waar je overdag niet toe kwam ,uit de eerste hand te vernemen. De nederlandse taal is nog steeds doorspekt met uitdrukkingen van uit die scene. noem het zuipschuiten, noem het geniale, persratten of zelfs muskieten, als ik deze verhalen hoorde als kind dacht ik altujd: was ik daar maar bij geweest! Als er geen nieuws was dan maakte zij nieuws. gelukkig hoef je niet meer de kroeg om je pagement optehalen, maar een klein pilsie is nooit weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een linkmiegel is een sluw persoon voor wie je moet oppassen. Via het Jiddisch is dit woord in het Bargoens en plat-Amsterdams beland. Zie deze lijst van Bargoense woorden:
    http://www.euronet.nl/users/edusoft/waterloo/woorden.html
    Heel veel van dit soort zaken kun je gewoon via Google opzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen