maandag 28 januari 2008

Bij het bijvoeglijk naamwoord



Een bijvoeglijk naamwoord, wat is dat eigenlijk? Leg dat maar eens uit. Dat valt nog niet mee. Ja, je kunt makkelijk een voorbeeldje geven. Zo van: blij, dat is een bijvoeglijk naamwoord, rond, en houten, en afgepeigerd. Afgepeigerd? Is dat geen werkwoord? Ja daar zeg je zowat. Daar ga je al.

donderdag 24 januari 2008

Mensen zoals ik



Ik kan wel onzichtbaar vragen blijven beantwoorden, maar ik kan het af en toe ook in de vorm van een logje doen. Zoals deze vraag: de zin Voor mensen als ons is dat niet zo gemakkelijk is volgens de ANS fout. Het moet zijn Voor mensen als wij is dat niet zo moeilijk. Want, zo zegt de ANS, je kunt hier een bijzin aanvullen met de onderwerpsvorm: Voor mensen als wij zijn is dat niet zo moeilijk. Toch klinkt de foute zin minder fout dan Mensen als ons hebben het niet zo gemakkelijk. Daar voelen de meeste mensen wel aan dat Mensen als wij hebben het niet zo gemakkelijk beter is. Hoe komt dat?

In de visie van de ANS is het mensen als wij, omdat het eigenlijk een samentrekking is uit mensen als wij zijn. Maar klopt dat wel?

maandag 21 januari 2008

Schijnbare stilte

Wat lijkt het stil hier bij de taalprof! Al sinds 4 januari 2008 geen nieuw logje meer! Heeft hij niets meer te vertellen? Is de inspiratiebron opgedroogd? Nou nee.


Sinds 4 januari zijn er ongeveer 70 reacties geweest, en het bezoekersaantal is gegroeid tot ongeveer 300 per dag. De taalprof heeft die 70 reacties allemaal beantwoord. Sommige kort, de meeste redelijk uitgebreid. Dat kost natuurlijk allemaal tijd. Vandaar dat de logjes er een beetje bij inschieten. Maar dit is er dan weer eentje...


vrijdag 4 januari 2008

Raadsel opgelost

Een tijdje geleden had ik het over het woord eergetouw, dat wel in Van Dale stond, maar niet in oudere woordenboeken zoals oudere drukken van Van Dale, en zelfs niet in het grote WNT. Het raadsel is nu opgelost. Ik heb de oplossing als een update bij het oorspronkelijke stuk geplaatst.


Misschien een beetje een anticlimax, maar ik blijf het een mooi woord vinden.


woensdag 2 januari 2008

Je zou het moeten weten



"Zeg, heb jij een idee wanneer die vergadering begint?"
"Ik zou het niet weten"
"Hè, waarom zeg je dat nou?"
"Wat?"
"Ik zou het niet weten. Waarom zeg je niet gewoon Ik weet het niet?"
"Sja, ik weet het niet, wat is daar mis mee dan?"
"Het klinkt zo, zo, eh, ongeïnteresseerd"
"O?"
"Ja, vind je niet?"
"Hm. Ik heb het anders onlangs nog bij de Taaladviesdienst van Onze Taal nagevraagd"
"O, en wat zeiden die?"